BiH
0

Sud BiH se proglasio nenadležnim u slučaju "Živko Budimir i drugi"

Piše: N. J.
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH se oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH od 27. 11. 2013. godine protiv osumnjičenih Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca.

Rješenje je doneseno u skladu sa članom 28. ZKP BiH, kojim je propisano da je Sud dužan paziti na svoju nadležnost tokom cijelog postupka i čim primijeti da nije nadležan oglasit će se nenadležnim i po pravomoćnosti rješenja ustupiti predmet nadležnom sudu.

Sud je našao da se u ovom momentu radi o izmijenjenim okolnostima od kojih i zavisi primjena prava, a što sve u konačnici iziskuje promjenu ranije zauzetog stava o nadležnosti Suda za postupanje u ovoj krivičnopravnoj stvari u skladu sa članom 7. Zakona o Sudu BiH. Naime, Sud BiH je zaključio da u ovoj fazi postupka nisu ispunjeni uslovi iz člana 7. Zakona o Sudu BiH, odnosno iz optužnice ne proizilazi da su navedenim krivičnim djelima nastupile štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Djelo organiziranog kriminala

Nadalje, u fazi istrage, odnosno u vrijeme prihvatanja nadležnosti Suda BiH osumnjičeni su se teretili da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stav 2. i 3. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom organiziranog kriminala iz člana 342. stav 3. KZ FBiH, a koja pravna kvalifikacija je u dostavljenoj optužnici potpuno izostala, odnosno osumnjičenim se optužnicom na teret stavljaju samo krivična djela iz isključive nadležnosti redovnih sudova Federacije BiH. Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema rješenja.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je uhapšen u aprilu ove godine te je protiv njega provedena istraga zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, a da je zauzvrat dobio novac.

Na teret mu se stavlja da je sam i djelujući sa drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. Tako su pomilovane osobe osuđena za teška krivična djela, uključujući ubistva, pokušaje ubistva, prodaju droge, porezne utaje itd, a među njima Mersed Hadžić poznat i kao Švicarac, Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček, Alija Delimustafić i druge osobe. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Zloupotreba položaja i ovlasti

Od 33 tačke optužnice protiv Budimira i ostalih, 30 se odnosi na zloupotrebu položaja i ovlasti. Kao inkriminirajuće se navodi da Budimir prije pomilovanja nije izvršio konsultacije sa potpredsjednicima Federacije.

Ostali optuženi u predmetu Budimir i drugi terete se za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje. Federalnom ministru pravde Zoranu Mikuliću se na teret stavlja to što je unatoč negativnom mišljenju Komisije naredio pomilovanje Merseda Hadžića, zvanog Švicarac. Za krivično djelo zloupotrebe položaja optuženi su i Saud Kulosman i Hidajet Halilović. Oni su, prema navodima Tužilaštva BiH, imali ulogu u ishodovanju pomilovanja, odnosno plaćanja mita, dok je cijela operacija krenula od Armina Kulovca kada je tražio vezu da plati mito da bi njegov brat Admir Kulovac, koji je osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima. Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju.