{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić

F
26.2.2015. u 10:32
0
11
Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić
0
Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić sinoć je lišena slobode i odvedena u prostorije SIPA-e zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi kao i kršenje zakona od strane sudije, saopćeno je iz Suda BiH. Dodaje se da u ovom trenutku, u interesu istrage, ne može se iznositi više informacija.
"Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe. Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti", ističe se u saopćenju tog suda.

Sud BiH će se, kaže se dalje u saopćenju, ograditi od svih pojedinaca koji bi "nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo".

Iz Suda BiH napominju da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.

"Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju s koruptivnim radnjama čak i unutar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu", navodi se u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, "najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore".

"Pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo", kaže se na kraju saopćenja iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: