{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić

F
26.2.2015. u 10:32
0
11
Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić
0
Sud BiH se oglasio povodom hapšenja sutkinje Azre Miletić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić sinoć je lišena slobode i odvedena u prostorije SIPA-e zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi kao i kršenje zakona od strane sudije, saopćeno je iz Suda BiH. Dodaje se da u ovom trenutku, u interesu istrage, ne može se iznositi više informacija.
"Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe. Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti", ističe se u saopćenju tog suda.

Sud BiH će se, kaže se dalje u saopćenju, ograditi od svih pojedinaca koji bi "nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo".

Iz Suda BiH napominju da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.

"Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju s koruptivnim radnjama čak i unutar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu", navodi se u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, "najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore".

"Pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo", kaže se na kraju saopćenja iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: