Sud BiH: Sadikoviću će se suditi sa Čauševićem i Karićem

F
FENA
12.5.2017. u 15:54
2
5
Sud BiH: Sadikoviću će se suditi sa Čauševićem i Karićem
2
Sud BiH: Sadikoviću će se suditi sa Čauševićem i Karićem Foto: Arhiv/Klix.ba
Državni sud donio je rješenje kojim se predmet Anesa Sadikovića spaja s predmetom Kemala Čauševića i Sedineta Karića, te će protiv sve trojice biti proveden jedinstven krivični postupak.
Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadikovića i Karića za davanje dara i drugih oblika koristi. Njih trojica su u početku bili i optuženi u jednom predmetu, ali je Sud BiH potom potvrdio optužnicu u odnosu na Čauševića i Karića, a potom odvojeno i za Sadikovića.

Na ročištu na kojem je Sadiković negirao krivnju, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se njegov predmet spoji s predmetom Čauševića i Karića, čemu se odbrana nije protivila.

Čaušević se tereti da je, kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom 2007. godine stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila u BiH iz Turske, Kine i Mađarske, Sadikovićem i Karićem, vlasnicima više preduzeća koja se bave uvozom, da bi im za njihova preduzeća obećao povlašteni status prilikom uvoza.

Povlašteni status firmi, kako ističu u Tužilaštvu BiH, ogleda se u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je Čaušević znao da su na njima netačni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protivuslugu, daju iznos od 1.000 maraka po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac Čauševiću donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjoj Luci, stoji u optužnici.

Sadiković i Karić su, kako stoji u optužnici, Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,7 miliona KM. Sadiković je tom prilikom, prema Tužilaštvu, dao oko 1,2 miliona, a Karić oko pola miliona maraka, javlja BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: