Boris Grubešić
0

Sud BiH raspravlja o pritvoru za Glavaša

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za hrvatskog generala Branimira Glavaša, a Sud BiH će tokom dana donijeti odluku prema tom zahtjevu - potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da je razlog produženja pritvora provjera Glavaševih dokumenata.

"Sud BiH trebalo bi da odluku donese u roku od 24 sata, a mi očekujemo da će to biti urađeno već danas", rekao je Grubešić.

Nikica Gržić, advokat Glavaša, izjavio je danas da je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin zloupotrijebio procesna prava, jer jutros nije pustio iz pritvora njegovog branjenika.

"Prema mojim saznanjima, Federalna uprava policije je već u ponedjeljak, 11. maja, provjerila Glavaševe dokumente i utvrdila njihovu ispravnost, tako da nije bilo osnova za zadržavanje", rekao je Gržić.

Barašin je potvrdio da Glavaš jutros nije pušten iz pritvora, zbog sumnje u vjerodostojnost njegovih dokumenata, na osnovu kojih je stekao državljanstvo BiH.

"U ovom trenutku ne bih komentarisao kako je nekome, ko je živio u jednoj državi 60 godina, odjednom BiH postala njegova domovina. Kada Sud donese konačnu odluku, mi ćemo se pozabaviti i Glavašom i drugim sličnim predmetima", rekao je Barašin novinarima.

Glavaš je juče, na osnovu Interpolove potjernice, uhapšen u Kupresu, u FBiH, a zakonska prepreka za izručenje Hrvatskoj jeste njegovo BiH državljanstvo.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odredilo je Glavašu pritvor, nakon što je Mandatno-imunitetna komisija hrvatskog Sabora donijela odluku o ukidanju poslaničkog imuniteta.

Glavaš je u petak, 8. maja, pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je prebjegao u BiH.