Pojašnjenje
11

Sud BiH priznao: Dodika smo prisluškivali u proljeće 2016. zbog slučaja "Pavlović banka"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost nakon izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da je dobio obavještenje da su protiv njega poduzimane mjere prisluškivanja.

Saopćenje Suda BiH prenosimo u cijelosti:

"Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih zbog krivičnog djela pranja novca iz člana 209. stav 3. KZBiH i zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZRS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika.

Naredba je izdata na obrazloženi prijedlog Tužilaštva BiH, u skladu s odredbama člana 116. stav 2. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Mjere su primjenjivane u periodu od 11. februara 2016. do 13. maja 2016. godine i više se ne provode.

Radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije provođenje su propisani tačno određeni uslovi i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni. Ovakav način prikupljanja dokaza je propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, Brčko distrikta, kao i u krivičnim zakonodavstvima regiona i Evrope te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija.

Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano s nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata.

Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva, obavještava o tome osobu protiv koje je radnja bila poduzeta radi zaštite njenih procesnih prava. Osoba protiv koje je mjera bila preduzeta može od Suda, u skladu s odredbama člana 119. stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera.

U tom smislu Miloradu Dodiku je poslana obavijest s uputom da u roku od osam dana od dana prijema obavijesti može koristiti navedeno zakonsko pravo. Sud vrši sudsku kontrolu krivičnih istraga koje provodi Tužilaštvo BiH u zakonom predviđenim procesnim situacijama protiv osumnjičenih osoba bez obzira na društveni položaj i funkciju koju imaju, a isključivo na osnovu dokaza prezentiranih od Tužilaštva BiH te poštuje zakonsku odredbu obavještavanja o provedenim mjerama, u cilju zaštite svih prava osoba prema kojima su te mjere poduzimane", saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta RS nedavno je izjavio da ga prisluškuju sigurnosne službe BiH te da je nalog da se "stavi na mjere" izdat na osnovu zahtjeva 'tužilaštva u Sarajevu', zbog istrage koju su pokrenuli, ali da mu nije poznato kakve.

"To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovdje je riječ o tome da neki sud BiH prisluškuje predsjednika RS i to je problematično", rekao je Dodik za Večernje novosti.

Na Dodikove tvrdnje reagovala je Srpska demokratska stranka koja je predsjedniku RS-a poručila da umjesto što patetiše i glumi žrtvu jer je bio predmet istrage Tužilaštva BiH, javnosti objasni kako to da je Tužilaštvo BiH obustavilo višegodišnju istragu nekoliko dana uoči povlačenja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Više je nego indikativno da su dvije korupcionaške afere u kojima je Dodik bio osumnjičen okončane nakon prvog odustajanja od referenduma 2011. godine, a da je treća u kojoj je Dodik osumnjičen okončana uoči drugog odustajanja od referenduma. Više nema sumnje da Dodiku ne smetaju Sud i Tužilaštvo BiH, ni nepravda prema onima koji su stvarali Republiku Srpsku, a danas su mete progona tih institucija, nego mu referendumi služe da zatvori istrage u aferama čiji je glavni akter", naveli su iz SDS-a.