BiH
0

Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivice u predmetu Edin Zulović i drugi

FENA
Sud BiH je danas prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva BiH i optuženih u predmetu Edin Zulović, Džemajil Šabanović i drugi. Oni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo krijumčarenja osoba i Sud im je izrekao uvjetnu osudu.

U izreci presude se navodi da je u periodu od početka marta do 28. maja 2007. godine, Savas Ereren kao glavni organizator grupe krijumčarenja osoba s područja BiH, a u lancu organizirane grupe kriminalaca iz Turske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Francuske, angažirao više osoba za ilegalno prebacivanje imigranata.

Savas Ereren angažirao je Džemajila Šabanovića koji mu je ustupio svoj ugostiteljski objekt za sastajanje i dogovaranje s ostalim pomagačima i izvršiocima i koji je koordinirao prijevoz imigranata.

On je angažirao i Edina Zulovića, uposlenika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kako bi osigurao nesmetan prolazak ilegalnih imigranata.

U izreci presude se dalje navodi da je od 18. aprila do 5. maja 2007., Edin Zulović osigurao propuštanje na šalteru pasoške kontrole 14 turskih državljana koji nisu ispunjavali uvjete za ulazak u BiH, a koji su bili zainteresirani za ilegalni odlazak u zemlje zapadne Evrope.

Ovih 14 turskih državljana, po dolasku u Sarajevo, podijeljeno je u dvije grupe. Neuspjelo prebacivanje jedne grupe od osam turskih državljana je koordinirao Džemajil Šabanović. Sud je donio rješenje kojim se ukida pritvor Edinu Zuloviću. Optuženi je odmah pušten na slobodu, saopćeno je iz Suda BiH.