BiH
0

Sud BiH: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Nikole Kovačevića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je 22. juna ove godine pravosnažnu presudu u predmetu Nikole Kovačevića kojom je odbilo žalbe Tužilaštva BiH, osuđenog i njegove odbrane, te potvrdilo prvostepenu presudu.

Prvostepenom presudom Nikola Kovačević proglašen je krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, saopćeno je danas iz Krivičnog odjeljenja - Odjel I za ratne zločine Suda BiH.

Osuđeni je počinio navedeno krivično djelo u periodu od maja do augusta 1992. godine tako što je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Srpske Republike BiH i drugih snaga usmjerenom protiv civilnog stanovništva na području općine Sanski Most te na taj način izvršio, pomagao i podsticao progon Muslimana i Hrvata.

Između ostalog, u potvrđenoj presudi stoji da je osuđeni u periodu od maja do augusta 1992. godine sam ili zajedno sa drugim pripadnicima vojske i milicije zatvarao u zatočeničke objekte (posebno u garaže "Betonirka") i mučio zatočene civile.

Također, u junu i julu 1992. godine učestvovao je u odvođenju zatočenih civila u logor Manjača te u tuči civila prilikom njihovog dolaska u logor.

Nadalje, prilikom dovođenja civila pred logor Manjača 6. juna 1992. godine, osuđeni je učestvovao u teškom premlaćivanju u kojem su civilima nanesene teške povrede, da bi nakon toga njihova tijela bila odvezena u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag.

Osuđeni je 7. jula 1992. godine također učestvovao u odvođenju u logor Manjača šezdesetak civila koji su bili na silu pretrpani i zatvoreni pod ceradu jednog kamiona, zbog čega ih se najmanje devetnaest ugušilo. Tijela ovih osoba ekshumirana su i identificirana u masovnoj grobnici "Ušće Dabar" u Sanskom Mostu.

Vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru od 10. oktobra 2005. godine uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora, navodi se u saopćenju.