{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu Vaso Todorović

F
4.6.2008. u 17:31
0
0
Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu Vaso Todorović
0
Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu Vaso Todorović
Sud BiH potvrdio je u utorak optužnicu u predmetu Vaso Todorović. Optužnica tereti Vasu Todorovića za krivično djelo genocida.
U optužnici se navodi da je optuženi Vaso Todorović u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići od 10. do 19. jula 1995., s namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN-ove zone Srebrenica, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Todorović je, 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara zbog njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

U optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi Todorović 13. jula 1995. učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN-ove zone, te je učestvovao u sprovođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica. Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake. Optuženi Todorović je vršio stražu da neko od napadnutih zarobljenika ne bi pobjegao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: