BiH
0

Sud BiH: Potvrđena optužnica u predmetu predrag Simić i drugi

FENA
Sud BiH potvrdio je 26. jula optužnicu u predmetu Predrag Simić i drugi.

Optužnica tereti Predraga Simića za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivotvorenjem novca i za krivično djelo krivotvorenja isprava, Sinišu Ramića, Ranka Žderu, Salkana Džakulića i Zorana Pajčina za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivotvorenjem novca, a Unuc Vesu za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivotvorenjem novca i za krivično djelo krivotvorenja isprava.

Prema navodima optužnice, krajem 2003. Predrag Simić i Unuc Veso su koristeći se lažnim identitetom a da bi izbjegli krivični postupak pobjegli iz Republike Srbije u BiH.

Oni su zajedno s drugim osobama navodno dogovorili da na području BiH organiziraju pravljenje lažnog novca radi stavljanja u opticaj kao pravog i organizacije prodaje lažnog novca drugim osobama.

Optužnica navodi da su Predrag Simić, Siniša Ramić, Unuc Veso i Zoraj Pajčin pribavili opremu i sredstva za pravljenje lažnog novca, te da su u toku 2006. pa do 30. januara 2007. napravili neutvrđenu količinu lažnog novca u valutama euro i hrvatska kuna radi stavljanja u opticaj kao pravog.

Optužnica između ostalog navodi da su Predrag Simić, Siniša Ramić, Ranko Ždero i Salkan Džakulić organizirali prodaju i prebacivanje lažnog novca iz BiH na područje Republike Slovenije po cijeni od 10 do 25 posto nominalne vrijednosti. Optužnica ih tereti i da su 10. novembra 2006. dogovorili kupoprodaju lažnog novca u nominalnoj vrijednosti od ukupno 49.000 eura s kupcima iz Republike Slovenije i organizirali njegovu isporuku na teritoriju Republike Hrvatske pri čemu su naplatili iznos od 7.500 eura u pravom novcu, saopćeno je iz Suda BiH.