BiH
0

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu protiv Gojka Kličkovića

FENA
Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv Gojka Kličkovića, koji se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelima ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima u optužnici, optuženi Kličković je zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj opštini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine.

Optuženi je, u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske opštine Bosanska Krupa, upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom, u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Prema navodima optužnice, Kličković je zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a, počinio progon muslimanskog stanovništva iz općine Bosanska Krupa.

Optužnica dalje navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protivpravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju kao i činjenju drugih krivičnih djela, saopćeno je iz Suda BiH.