{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Željka Leleka

F
21.11.2006. u 17:45
0
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Željka Leleka
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Željka Leleka
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedeljak optužnicu protiv Željka Leleka koja ga tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.
Prema navodima optužnice, Željko Lelek je na dužnosti policajca u Višegradu, između ostalog, vršio ubistva, mučenja i silovanja u vrijeme širokoga i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija usmjerenog protiv civilnoga bošnjačkog stanovništva tokom aprila, maja i juna 1992. godine na području općine Višegrad.

Optužnica navodi da je optuženi, zajedno sa još dvije osobe, početkom juna 1992. godine dovezao na Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dvije žene bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedna nosila bebu staru do šest mjeseci.

Vlatko Pecikoza je, navodno, bebu bacio uvis, da bi je prilikom pada optuženi, navodno, dočekao na oštricu noža te naredio majci da pije krv svog djeteta. Optuženi je, navodno, potom zaklao obje žene.

U istom periodu, prema navodima optužnice, optuženi je zajedno s Milanom Lukićem silovao žensku osobu vrijeđajući je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnica dalje navodi da su ovu osobu tokom sljedećih deset dana, kada je bila zarobljena, optuženi i druge osobe svakodnevno silovali te fizički i psihički zlostavljali, saopćeno je u utorak iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: