Na području Teslića
54

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Babića i Milivoja Maletića za ratni zločin

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu Dragan Babić i drugi, koja optužene Dragana Babića i Milivoja Maletića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, počinili ratni zločin na području općine Teslić kao pripadnici VRS.

"I to Dragan Babić kao upravnik zatočeničkog objekta, a zatim i kao vojni policajac, u mjestu Pribinić, te Milivoje Maletić kao stražar pri zatočeničkom objektu Pribinić, u periodu od početka juna 1992. pa najdalje do 10. augusta 1992. godine, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno odredbama Ženevskih konvencija", navodi se u optužnici.

Dalje se u optužnici navodi da je optuženi Dragan Babić sam, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta, učinio, naredio, podržavao, omogućio, dozvolio, saglasio se ili na drugi način sudjelovao u nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima nesrpske nacionalnosti, te ubijanju civila nesrpske nacionalnosti.

"Optuženi Dragan Babić, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta i Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta zajedno su, prema tada zatočenim civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, nečovječno postupali, iste držali zatočenim u nehumanim uvjetima, tukli ih nanoseći im ozljede, snažne tjelesne i duševne bolove i patnje i premlaćivali, od kojih posljedica je jedan civil preminuo. Navodi se i da su optuženi Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta, i optuženi Dragan Babić, kao vojni policajac, u više navrata nečovječno postupali prema civilima u zatočeničkom objektu Pribinić", dodaje se u optužnici.