Uvažena tužba
518

Sud BiH poništio rješenje kojim se Fatih Keskin stavlja pod nadzor

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Advokatsko društvo "Ademović, Nožica i partneri" potvrdilo je danas kako je zaprimilo presudu Suda BiH u upravnom sporu tužitelja Fatiha Keskina protiv Ministarstva sigurnosti BiH.

"Ističemo kako je predmetnom presudom uvažena tužba Fatiha Keskina, te je poništeno i konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva sigurnosti - Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih rješenja je Keskin i stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje", saopćili su advokati.

Advokatsko društvo navodi da se u obrazloženju predmetne presude Sud BiH izričito navodi da dostavljanje akta Obavještajno sigurnosne Agencije (OSA) "koja samo paušalno navodi da neka osoba predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH" je nedostatna da bi Sud uopće mogao donijeti svoj zaključak o pravilnosti takve kvalifikacije.

"Osim toga, Sud BiH u Obrazloženju svoje Presude izrijekom navodi da Ministarstvo sigurnosti BiH – Služba za poslove sa strancima uopće nije utvrđivalo činjenice, već se samo pozvalo na navedeni izvještaj OSA-e. U isti izvještaj OSA – e neposredan uvid izvršilo je i Vijeće Suda BiH, a koje na osnovu predmetnog akta OSA-e nije moglo ocijeniti, niti ponuditi odgovor zbog čega je gospodin Keskin prijetnja po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine", kazali su iz Advokatskog društva "Ademović, Nožica i partneri".

Za kraj su naglasili da, iako je Sud BiH svojom presudom stavio van snage oba rješenja na osnovu kojih je Fatih Keskin "stavljen pod nadzor“u tzv. Imigracionom centru, organi izvršne vlasti unatoč tome postupaju na način da Keskina i dalje drže u Imigracionom centru.

"Postupajući na ovaj način organi izvršne vlasti nezakonito lišavaju slobode gospodina Keskina", zaključeno je.