BiH
0

Sud BiH: Podignuta optužnica protiv Ilije Grahorca i Gorana Maleševića

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ilije Grahorca i Gorana Maleševića, koji se terete za krivično djelo pranja novca.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, optužnica tereti Grahorca i Maleševića da su se dogovorili da registruju preduzeće i da preko njega vrše isključivo transfer novca, bez stvarnog prometa robe, prikazujući fiktivni poslovni odnos.

Prema navodima optužnice, optuženi su krivično djelo izvršili tako što su od raznih pravnih osoba primali gotov novac i odmah ga prebacivali na račune tih pravnih osoba, uz istovremeno izdavanje fiktivnih narudžbenica sa izjavom o oslobađanju plaćanja poreza na promet, a zatim i fiktivnog ovjeravanja otpremnica o prijemu robe, kako bi im omogućili izbjegavanje plaćanja poreskih obaveza propisanih zakonima BiH.

U optužnici se navodi da su na taj način prikrili nezakonito porijeklo novca, te ga legalizirali i ubacili u redovno privredno poslovanje, a sve uz naknadu za svaki pojedinačni transfer novca.

Optužnica, između ostalog, navodi da je optuženi Grahorac, primajući i raspolažući, novac ubacivao u redovno privredno poslovanje preduzeća i tako prikrio novac stečen izbjegavanjem plaćanja poreza propisanog Zakonom o porezu na promet proizvoda i usluga u ukupnom iznosu od 346.037,84 KM, ugrožavajući tako zajednički ekonomski prostor BiH.

Prema navodima optužnice, Grahorac je novac nezakonitog porijekla primio, njime raspolagao u privrednom poslovanju i prikrio, a Malešević pomogao da prvooptuženi izvrši krivično djelo, stavljajući mu na raspolaganje sredstva za izvršenje krivičnog djela, čime su optuženi izvršili krivično djelo pranja novca.

Sud BiH je potvrdio optužnicu.