BiH
0

Sud BiH: Počeo glavni pretres u slučaju za krijumčarenje i zlostavljanje kineskih državljana

FENA
Čitanjem optužnice koju zastupa tužilac Tužilaštva BiH Drew Engel, danas je pred sudskim vijećem Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, kojim predsjedava sudija Salem Miso, počeo glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Aziza Dizdarevića, Mevludina Tursunovića i Dragutina Jovičića za krijumčarenje ljudi, te Bagajeta Hasića koji je optužen za krivično djelo iznude.

Tužilac Engel je naveo da je Aziz Dizdarević, rođen 1975., iz Velike Kladuše, početkom aprila 2005. godine, prema prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama, preuzeo grupu od 12 kineskih državljana koji su doputovali na sarajevski aerodrom, a koji nisu ispunjavali uvjete za legalni ulazak u Hrvatsku, te ih predao Mevludinu Tursunoviću sa namjerom da organizira njihov ilegalni transport u Hrvatsku.

Tursunović je, navodi se u optužnici, kontaktirao Svemira Kraljevića koji je organizirao transport 12 kineskih državljana uz pomoć Ahmeta Ahmetovića, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Srbiji.

Tursunović i Kraljević sastali su se sa dvojicom hrvatskih državljana, koje je poslao Ahmetović da preuzmu Kineze u Špionici, općina Srebrenik, a zatim su zajedno otišli u kuću Osmana Bajrektarevića u Špionici, gdje su preuzeli 12 Kineza i prebacili ih Ahmetu Ahmetaševiću.

U periodu između kraja aprila i maja 2005. godine, Ahmet Ahmetašević i drugi prebacili su ovu grupu preko granice BiH u Hrvatsku, a oni su dalje završili u Italiji i Francuskoj.

Dragutin Jovičić, rođen 1939. godine, iz Pelagićeva, optužen je da je 8. aprila 2005. godine, prema ranije dogovorenoj cijeni od 10 eura po osobi dnevno, preuzeo 12 Kineza koje mu je doveo Ahmetović i smjestio ih u svojoj kući u Pelagićevu, znajući da će ih Ahmetović ilegalno prebaciti u Hrvatsku.

Optužnica navodi da je Begajet Hasić zvani "Mali", prema instrukcijama Ahmeta Ahmetovića, tukao Kineze, izlagao ih fizičkom nasilju i zastrašivao ih, primoravši ih da putem telefona nagovore svoje porodice u Kini da uplate iznos od 60.000 jena (oko 6.000 eura) na posebne račune otvorene u Kini, nakon čega je iznos od 4.000 eura poslan Ahmetoviću autobusom koji je 19. aprila 2005. godine iz Beograda išao za Banja Luku.

Optužnica je veoma obimna, a tužilac Engel je najavio da će pozvati čak 87 svjedoka. Iz optužnice proizilazi da su optuženi u ovom slučaju bili dio šire međunarodne mreže za krijumčarenje ljudi, koja je uključivala osobe iz Srbije i Hrvatske.