Prvostepena presuda
0

Sud BiH oslobodio Draškića i Manojlovića optužbi za ratne zločine kod Ilijaša 1992. godine

S. Š.
Ranko Draškić, starija fotografija (Izvor: BIRN BiH)
Ranko Draškić, starija fotografija (Izvor: BIRN BiH)
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Ranka Draškića i Savu Manojlovića oslobodio optužbi za ratne zločine na području Ilijaša 1992. godine.

Sud Bosne i Hercegovine je danas izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu "Ranko Draškić i drugi" kojom su optuženi Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnost.

Draškić i Manojlović su oslobođeni optužbi da su - kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike - počinili progon nesrpskih civila u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.

Optužnica Tužilaštva BiH Ranka Draškića i Savu Manojlovića tereti da su u periodu od druge polovine maja do kraja juna 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, postupajući suprotno odredbama međunarodnog prava i kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš na civilno nesrpsko stanovništvo općine Ilijaš, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio toga napada, kao pripadnici interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš, kasnije 1. ilijaške lakojurišne brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih lica, vršili progon nesrpskog stanovništva u općini Ilijaš na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima i teškim oduzimanjem fizičke slobode.