BiH
0

Sud BiH: Određen pritvor Stojanki Garić i Veri Kasavica

FENA
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenima Stojanki Garić i Veri Kasavica.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 28. juna ove godine. Stojanka Garić i Vera Kasavica su osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičene Garić i Kasavica, kao djelatnice CIPS Ureda u Brčkom izdavale dokumente na imena osoba koje su bila evidentirane kao državljani BiH, ali koje nisu podnijeli zahtjeve za dobijanje dokumenata, saopćeno je iz Suda BiH.

Osumnjičene su, kako stoji u prijedlogu Tužilaštva, navodno u dogovoru sa njima poznatim osobama, izrađival? lična dokumenta, a zauzvrat, osumnjičene su dobijale određenu novčanu naknadu koju su dijelile sa njima poznatim osobama. Osobe koje su putem ličnih karti, koje su dobile na ovakav način, dobijale i pasoše BiH.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičene počinile krivično djelo koje im se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičene, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka.

Sud je također odredio pritvor smatrajući da postoje okolnosti koje opravdavaju da bi osumnjičene, boravkom na slobodi, ponovile krivično djelo.