{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Određen pritvor Siniši Egiću i Zdravku Janiću

F
30.5.2008. u 18:33
3
0
Sud BiH: Određen pritvor Siniši Egiću i Zdravku Janiću
3
Sud BiH: Određen pritvor Siniši Egiću i Zdravku Janiću
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenima Siniši Egiću i Zdravku Janiću, saopćeno je iz ovog suda.
Pritvor prema ovom rješenju za osumnjičene Egića i Janića može trajati do 28. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

U odnosu na osumnjičene Miroslava Pejčinovića, Dariu Vidović, Davora Jokića, Dalibora Kneževića i Rajka Obrenovića. Siniša Egić, Zdravko Janić, Miroslav Pejčinović, Daria Vidović, Davor Jokić, Dalibor Knežević i Rajko Obrenović, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, te su osumnjičeni pušteni. Siniša Egić, Zdravko Janić, Miroslav Pejčinović, Dalibor Knežević, Daria Vidović, Rajko Obrenović i Davor Jokić su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Siniša Egić, Zdravko Janić, Miroslav Pejčinović, Dalibor Knežević, Daria Vidović, Rajko Obrenović i Davor Jokić, pronalazili osobe koje su bile zainteresirane za pribavljanje originalnih CIPS dokumenata sa lažnim ličnim podacima.

Osumnjičeni su, kako se navodi u prijedlogu Tužilaštva, koristili identitete ovih osoba za izradu lažnih ličnih karata Republike Srbije i drugih zemalja.

Ovako pribavljane lažne lične dokumente predavali su gore navedenim djelatnicima CIPS-a, te tako pribavljene CIPS dokumente predavali osobama koja su im zato davala određenu novčanu naknadu. Novčanu naknadu su dijelili sa pomenutim djelatnicima CIPS-a.

Osobe koje su na ovakav način dobili CIPS lične karte, predavale bi zahtjev za izdavanje pasoša BiH, te dobijali originalni pasoš sa lažnim ličnim podacima.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka. Sud je također odredio pritvor smatrajući da postoje okolnosti koje opravdavaju da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, ponovio krivično djelo. S obzirom na težinu djela za koje su osumnjičeni, te uzimajući u obzir teške posljedice zbog činjenja navedenog krivičnog djela, Sud je osumnjičenima odredio pritvor i iz razloga sigurnosti građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: