BiH
0

Sud BiH: Određen pritvor osumnjičenima za ilegalnu izradu CIPS-ovih ličnih karti

FENA
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenim Milinku Ćeraniću, Snježani Milić, Dragani Knežević, Mlađenki Komarica, Slaviši Trifunoviću i Krsti Jokiću.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 28. juna. Milinko Ćeranić, Snježana Milić, Dragana Knežević, Mlađenka Komarica, Slaviša Trifunović i Krsto Jokić su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Suda BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Milinko Ćeranić, Dragana Knežević, Snježana Milić i Mlađenka Komarica, kao djelatnici CIPS Ureda u Bijeljini, izrađivali i izdavali veliki broj CIPS ličnih karata iako su znali da su izdate na osnovu lažnih dokumenata.

Osumnjičeni Slaviša Trifunović i Krsto Jokić, pronalazili su osobe koje su bile zainteresirane za pribavljanje validnih CIPS dokumenata sa lažnim ličnim podacima, a zatim su pronalazili identitete lica koja su bila evidentirana kao državljani Bosne i Hercegovine prije 1992. godine, a nisu predali zahtjev za izdavanje CIPS ličnih dokumenata.

Osumnjičeni su, kako se navodi u prijedlogu Tužilaštva, koristili identitete ovih osoba za izradu lažnih ličnih karata Republike Srbije i drugih zemalja. Na osnovu ovako pribavljenih lažnih ličnih dokumenata, osumnjičeni Trifunović i Jokić predavali su gore navedenim djelatnicima CIPS-a zahtjeve za izdavanje CIPS ličnih dokumenata, te tako pribavljene CIPS dokumente predavali osobama koje su im zato davale određenu novčanu naknadu. Novčanu naknadu su dijelili sa pomenutim djelatnicima CIPS-a.

Osobe koje su na ovakav način dobili CIPS lične karte, predavale bi zahtjev za izdavanje pasoša BiH, te dobijali originalni pasoš ove države sa lažnim ličnim podacima. Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka.

Sud je također odredio pritvor smatrajući da postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, ponoviti krivično djelo.