BiH
0

Sud BiH: Određen pritvor Mladenu Drljači

FENA
Sud BiH donio je jučer rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Mladenu Drljači koji je osumnjičen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže do 3. aprila.

Prema navodima Tužilaštva Drljača je, u svojstvu člana Općinskog odbora SDS-a Bosanska Krupa, Izvršnog odbora Skupštine srpske općine Bosanska Krupa, Kriznog štaba srpske općine Bosanska Krupa i Ratnog predsjedništva Srpske općine Bosanska Krupa učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao povezivanje teritorija BiH naseljenog srpskim stanovništvom, te stvaranje zasebne države bosanskih Srba, kojom prilikom bi većina nesrpskog stanovništva bilo trajno iseljeno.

Osumnjičeni je, kako stoji u prijedlogu Tužilaštva BiH, bio u potpunosti svjestan da će provođenje zločinačkog poduhvata podrazumijevati počinjenje zločina koji mu se stavlja na teret.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, saopćeno je iz Suda BiH.