BiH
9

Sud BiH odbio žalbe Inicijative za Stolac, CIK može raspisati izbore

Piše: A. Z.
Centralna izborna komisija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH dobila je od Apelacionog odjela Suda BiH rješenja kojim se odbijaju žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku CIK-a o poništenju izbora u Stocu, potvrdila je za Klix.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

"Dobili smo dva rješenja iz Apelacionog odjela Suda BiH kojim se odbijaju žalbe, što znači da se stiču uslovi da CIK u narednim danima organizuje sjednicu i donese odluku o raspisivanju izbora", kazala je Pirić.

Iz Inicijative za Stolac ističu da su žalbe osnovane i najavljuju da neće odustati od borbe.

"CIK je ranije objavio i predsjednica Irena Hadžiabdić je javno rekla da nije moguće poslati glasačke listiće u roku od 14 dana, od pošte smo dobili podatke koliko treba da glasački listić dođe do Amerike, Kanade i Australije. Moguće je da je CIK Sudu BiH dao pismeno obrazloženje kako će omogućiti biračima da prime glasačke listiće i da ih vrate na vrijeme. Čekat ćemo obrazloženje i vidjeti da li se možemo žaliti na odluku CIK-a vezano za istu tematiku. Ako se ne budemo mogli žaliti uputit ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH na kojem se još uvijek razmatraju naše tri apelacije vezane za skidanje sa liste. Ne razumijemo šta se dešava, da li je Sud BiH postao toliko politički kontrolisan da donosi politički motivisane odluke koje će uskratiti pravo glasačima. Tražit ćemo od ljudi da uslikaju kada su zaprimili glasački listić i onda ćemo sa tim materijalima nastaviti pravnu borbu dok ne dokažemo da je CIK napravio nepravdu, a da se Apelacioni odjel ponašao politički", kazao je za Klix.ba Demir Mahmutćehajić iz Inicijative za Stolac.