Šarac uhapšen u BiH
1

Sud BiH odbio zahtjev Tunisa da izruči bh. državljanina zbog ubistva Hamasovog naučnika

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Elvir Šarac kojeg su službenici SIPA-e uhapsili jučer na osnovu crvene potjernice koju je raspisao Tunis za krivično djelo terorizma, neće biti isporučen Tunisu, potvrđeno nam je u Sudu BiH u čijoj se nadležnosti Šarac sada nalazi.

"Sud je, prije svega, nesporno utvrdio da je potraživani Elvir Šarac državljanin Bosne i Hercegovine, a uvidom u evidenciju zaključenih bilatelarnih međunarodnih ugovora, koje je zaključila BiH, utvrdio da država BiH s državom moliteljicom Republikom Tunis nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja. Osim toga, prema dostupnim informacijama utvrđeno je da država BiH i država moliteljica Republika Tunis nisu države ugovornice/potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjena ili izvršenja krivičnih sankcija", rečeno nam je u Uredu za odnose s javnošću BiH.

Vlasti Tunisa terete Šarca, uz Alema Čamdžića koji se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, da je ubio Hamasovog naučnika Mohammeda Zouarija.

U odluci Županijskog suda u Velikoj Gorici u Hrvatskoj rečeno je kako ne postoje sumnje da bh. državljanin Čamdžić bude izručen Tunisu. Nije poznato da li su bh. institucije tražile da bude izručen Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu pravde BiH kazali su nam kako je pitanje izručenja pojedinih osoba u nadležnosti pravosudnih institucija BiH, dok je Ministarstvo pravde BiH samo tijelo veze u međunarodnoj pravnoj pomoći. U Sudu BiH kazali su kako traženje izručenja bh. državljana nije u njihovoj nadležnosti jer nemaju formiran predmet u vezi sa Čamdžićem. Iz Tužilaštva BiH još nismo dobili odgovor.

Županijski sud u Velikoj Gorici naveo je kako su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje izručenika A.Č. s prebivalištem u Sarajevu, a radi vođenja krivičnog postupka pred prvostepenim sudom Republike Tunis, Pravosudne uprave za suzbijanje terorizma, koji je pred tim sudom u toku zbog krivičnog djela terorizma.

"Tokom ispitivanja izručenik se usprotivio pojednostavljenom izručenju i nije se odrekao načela specijaliteta, ujedno poričući inkriminacije za koje ga se tereti. (...) Utvrđeno je i da ne postoje zakonske smetnje za izručenje. Također, utvrđeno je da je krivično djelo prema važećim zakonima Republike Tunis moguće podvesti pod krivično djelo terorizma kao složenog krivičnog djela iz članka 97. stavak 1. i 3. Krivičnog zakona, za koje je na temelju citirane zakonske odredbe propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina", stoji u odluci suda.

Čamdžić je uhapšen 13. marta na zagrebačkom aerodromu pri presjedanju s leta iz Sarajeva za Beč. Od tada je u ekstradicijskom pritvoru. Alem Čamdžić poznat je i pod nadimkom Čamac, a bio je pripadnik Armije RBiH.