Konačna odluka
18

Sud BiH odbio još jednu žalbu Dodikove odbrane, neće mu se suditi u Banjoj Luci

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu odbrane Milorada Dodika da se suđenje predsjedniku RS-a premjesti iz Sarajeva u Banja Luku, potvrđeno je za Klix.ba.
Podsjetimo, Dodikova odbrana je žalbu uložila u ponedjeljak nakon što je prethodno Sud BiH odbio njihovu žalbu kao neblagovremenu za premještanje suđenja u Banju Luku pod izgovorom da u Sarajevu vlada neprijateljsk aatmosfera, tvrdeći da su tome doprinijele izjave nekih ambasadora i političara. Potom se Dodikova odbrana žalila na takvu odluku suda, ali je i ona odbačena.

U međuvremenu je Dodik podnio i novu (drugu) žalbu i naveo nove razloge u kojima su, između ostalog, naveli da bi se sudije Suda BiH mogle svetiti Dodiku zbog ranijih izjava da se Sud i Tužilaštvo BiH trebaju ukinuti. Smarali su da zbog toga predsjednik RS-a neće imati pošteno suđenje.

Nakon odbijene žalbe novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za 20. decembar. Naravno, sada Dodiku predstoji opcija da i na ovu odluku suda uloži žalbu i eventualno još prolongira početak glavnog pretresa. Također, nije isključeno da će Dodik slati nove žalbe i tako kupovati vrijeme i odugovlačiti proces.

Podsjetimo, za sada se Dodik pred Sudom BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukić, pojavio dva puta. Prvi put je rekao da ne razumije optužnicu, a drugi put je ročište odgođeno jer je Dodikova odbrana najavila žalbu na odbijenicu Suda o premještanju predmeta u Banja Luku.

Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.