Slučaj Svilaj
46

Sud BiH odbacio zahtjev Hrvatskih autocesta, Vijeće ministara ne mora platiti milion KM

Piše: I. P.
Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Vijeća ministara, odnosno Ministarstva prometa i komunikacija BiH, u slučaju tužbe Hrvatskih autocesta (HAC), a u vezi s naknadom štete od blizu milion KM zbog, kako se navodi, krivice bh. ministarstva za propust u ugovoru sa Strabagom prilikom prvobitne gradnje mosta Svilaj.

Podsjećamo, Hrvatske autoceste su Ministarstvu prometa i komunikacija BiH u oktobru 2015. godine poslale regresni zahtjev za isplatu iznosa od 535.000 eura sa zateznim kamatama. To je iznos koji su Hrvatske autoceste uplatile Strabagu nakon dogovora o obeštećenju.

Bh. ministarstvo nije uplatilo taj iznos i uslijedila je tužba koja je krajem novembra odbačena na Sudu Bosne i Hercegovine, a zbog zastare potraživanja.

Naime, zastara u ovom slučaju nastupa tri godine nakon što je oštećena strana saznala za štetu i stranu koja je tu štetu počinila. S obzirom na to da je HAC za štetu saznao 27. decembra 2012. godine, a da je tužba podnesena 29. juna 2016. godine, zahtjev je odbijen.

Dok se hrvatska strana uspjela nagoditi sa Strabagom plativši nešto više od milion KM, bh. strana je otišla na sud i izgubila. Arbitražni sud u Hagu donio je u septembru presudu u slučaju tužbe Strabaga protiv Bosne i Hercegovine, a u korist austrijske građevinske kompanije. Sve zajedno iznosi blizu 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, iako je Strabag dobio posao gradnje mosta na Svilaju na konkursu 2011. godine, kompanija 2012. godine nije uvedena na teren kako bi započela prve zahvate. U tom trenutku nije bila osigurana sva potrebna dokumentacija, odnosno građevinske dozvole i saglasnosti.