BiH
0

Sud BiH o slučaju Muhameda Brkića

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Povodom nedavnog hapšenja Muhameda Brkića u Hrvatskoj i istupa čelnika Fondacije 'Istina, pravda, pomirenje' iz Tuzle, odgovorno tvrdimo da u postupanju Suda Bosne i Hercegovine i njegovog sudije Mirze Jusufovića nije bilo greške pri "utvrđivanju identiteta“, niti drugih propusta, ističu iz Suda BiH.

"Hapšenje gosp. Brkića u Hrvatskoj je posljedica egzistiranja međunarodne difuzne potjernice raspisane od strane NCB Interpol Beograd, a na čije egzistiranje van Bosne i Hercegovine i njen sadržaj, uredujući sudija ni na koji način nije mogao uticati.

Kada je u junu prošle godine gosp. Brkić priveden sudiji Mirzi Jusufoviću, a po potjernici koju su inicirali pravosudni organi Republike Srbije, isti ga odmah saslušao (petak u večernjim satima) i pustio na slobodu, jer je utvrđeno da je državljanin Bosne i Hercegovine. Pomenuti sudija je potjernicu stavio van snage na području Bosne i Hercegovine, ali je gosp. Brkić od sudije usmeno upozoren da bi svaki prelazak preko granice bio rizičan, jer potjernica i dalje važi u drugim zemljama.

Prilikom utvrđivanja identiteta privedenog lica tj. gosp. Brkića, sudija je provjerio podatke i utvrdio da isti odgovaraju podacima sa Interpolove potjernice. Sud nema zakonom propisanu obavezu da provjerava da li postoji još lica sa istim ličnim podacima, niti da provjerava ko je podatke o identitetu gosp. Brkića dostavio Republici Srbiji, bez obzira što je gosp. Brkić isticao da postoji još osoba sa istim odnosno sličnim podacima kao što su njegovi. Isto tako sudija nije imao ovlašćenje da cijeni da li je bilo mjesta izdavanju naloga za hapšenje, niti da li je privedeni gosp. Muhamed Brkić ili neki drugi sa istim imenom učinio ono što je navedeno u potjernici. Uredujućem sudiji je bila dovoljna činjenica da nije ispunjen uslov za ekstradiciju, radi čega je rjšenjem obustavio postupak izručenja. Rješenje je dostavljeno potraživanom, njegovom braniocu i Tužilaštvu BiH."