BiH
0

Sud BiH nije nadležan za predmet Đorđe Ždrale

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine donio je 4. augusta 2009. godine rješenje kojim se oglašava nenadležnim za vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenog Đorđa Ždrale zbog krivičnog djela teškog ubistva iz člana 149. stav 1. tačke 1.2. i 4. i stav 2. KZ RS.

U rješenju Suda BiH se, pored ostalog, navodi da je pogrešan stav Tužilaštva BiH iznijet u optužnici, kojim svoju i nadležnost Suda za suđenje u ovom krivičnom predmetu zasniva na rješenju Suda od 19.06.2008.godine.

Naime, postupajući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud je donio navedeno rješenje kojim se utvrđuje da je Sud BiH nadležan za postupanje u krivičnom postupku koji se vodi pred Tužilaštvom BiH po naredbi o sprovođenju istrage od 06.03.2006. godine. Iz obrazloženja predmetnog rješenja vidljivo je da Sud stav o svojoj nadležnosti zasniva na činjenici da je grupa osoba protiv kojih se vodi istraga po naredbi Tužilaštva BiH, osumnjičena za veći broj krivičnih djela, među kojima su neka djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a neka iz Krivičnog zakona RS i Krivičnog zakona FBiH. Dodatno, prilikom donošenja odluke o svojoj nadležnosti, Sud je imao u vidu i činjenicu da su pomenute osobe osumnjičene za izvršenje većeg broja teških krivičnih djela čije djelovanje uveliko prevazilazi okvire lokalne zajednice i entiteta, slijedom čega je izveden zaključak da su zadovoljeni kriteriji člana 13. stav 2. tačka b) Zakona o Sudu.

Međutim, za razliku od navedenog, optužnica Tužilaštva od 04.08.2009. godine, tereti samo osumnjičenog Đorđa Ždralu za izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. Dakle, budući da se optužnica odnosi samo na jedno krivično djelo čije mjesto izvršenja se nalazi u Bijeljini-Republika Srpska, odnosno da optužnicom nije obuhvaćeno niti jedno drugo krivično djelo ili osoba protiv koje je pokrenuta istraga naredbom tužioca od 06.03.2006. godine, Sud je našao da u ovoj procesnoj fazi Sud BiH nije nadležan da postupa po optužnici koju je dostavilo Tužilaštvo BiH.

Protiv rješenja Suda BiH može se izjaviti žalba krivičnom vijeću Suda BiH u roku od tri dana, saopšteno je iz ove institucije.