BiH
0

Sud BiH: Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH prezentovalo je dokumente o vojnim aktivnostima na području Srebrenice i Žepe.

Među 41 materijalnim dokazom koje je tužilac Predrag Tomić uložio su borbeni izvještaji jedinica koje su bile u sastavu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a koji se odnose na njihove aktivnosti u julu 1995. godine.

"Redovni borbeni izvještaj Prve lake brigade Milići daje pregled aktivnosti iz kojeg se vidi da je 'neprijatelj u rasulu i da se dio muslimana predaje našim snagama'. Izvještaj je iz 11. jula", naveo je tužilac Tomić.

On je uložio i više akata o aktivnostima policije Republike Srpske, u kojima se spominje demilitarizacija Srebrenice, transport civila i pretres terena.

Uloženo je više karata koje se odnose na borbene aktivnosti na području Srebrenice i Žepe.

"Ulažemo pet karata Prve podrinjske lake pješadijske brigade koja prikazuje borbene aktivnosti na području Žepe. Ulažemo i kartu sa upisanom bilješkom 'Srebrenica je bila srpska i ostat će srpska'", rekao je Tomić.

Dokumenti su uloženi na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću kojima se sudi za ubistva oko 1.000 zarobljenih Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik).

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS, a Milošević njegov zamjenik.

Među materijalnim dokazima koje je Tužilaštvo uložilo su i dokumenti iz bolnice na području Srebrenice.

"Ulažemo dvije stranice u kojima su imena muslimana. Ovim dokazujemo da su muslimani nakon hapšenja bili smješteni u bolnicu, nakon čega im se gubi trag", rekao je Tomić.

Odbrane su kazale da se protive ulaganju svih dokaza jer nisu relevantni za optužene.

Ulaganje materijalnih dokaza bit će nastavljeno 21. januara, javlja BIRN-Justice Report.