{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH naložio CIK-u da preispita poziciju Amora Mašovića

S
4.10.2010. u 17:11
0
1
Sud BiH naložio CIK-u da preispita poziciju Amora Mašovića
0
Sud BiH naložio CIK-u da preispita poziciju Amora Mašovića
Sud BiH
Sud BiH ukinuo je odluku Centralne izborne komisije BiH, kojom je utvrđeno da nema elemenata za pokretanje postupka protiv člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića zbog kršenja odredaba Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i ovaj predmet vratio na ponovni postupak, navodi se u kopiji ovog rješenja u koji je Srna imala uvid.
Sud je donio rješenje kojim se uvažava žalba Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske na ovu odluku CIK BiH od 26. septembra u vezi sa Mašovićem i utvrdio da ova organizacija ima nesumnjiv pravno opravdan interes za pokretanje postupka utvrđivanja postojanja sukoba interesa jednog od direktora Instituta za nestala lica BiH za čiji rad je životno zainteresovana.

Sud BiH je naložio CIK BiH da u ponovnom postupku potpuno i pravilno utvrdi činjenično stanje, te na osnovu pravilne ocjene prikupljenih dokaza primjeni pravilno materijalno pravo i donese pravilnu i zakonitu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u ovoj pravnoj stvari.

Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS u žalbi upućenoj Sudu BiH navodi da CIK BiH prilikom donošenja pobijane odluke nije pravilno primijenila zakonske odredbe da se pokrene postupak za utvrđivanje postojanja sukoba interesa protiv člana Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića i istovremeno poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i kandidata za poslanika u Skupštini Sarajevskog kantona.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je Srni, da porodice poginulih iz RS ohrabruje ovakva odluka Suda BiH.

"Očekujemo da će CIK BiH u ponovnom postupku temeljitije proučiti naše primjedbe i dokaze i utvrditi da postoji sukob interesa u slučaju Amora Mašovića na poziciji poslanika i člana Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH", rekao je Mitrović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: