Optužnica za silovanje
0

Sud BiH: Muhidin Bašić izjasnio se da nije kriv

SRNA
Muhidin Bašić izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po optužnici koja ga zajedno sa Mirsadom Šijkom i dva neidentifikovana pripadnika Armije BiH tereti da su silovali ženu koja je bila u posjeti licu zatvorenom u zatvoru u Varešu 1994. godine.

Ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjeljenjem za ratne zločine Suda BiH nisu prisustvovali optuženi Šijak i njegov branilac, saopšteno je iz Suda BiH, a ročište za izjašnjavanje o njegovoj krivici biće naknadno zakazano.

U optužnici se navodi da su 25. januara 1994. godine Bašić, kao načelnik Ratnog odjeljenja Službe državne bezbjednosti Olovo, i Šijak, kao vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije BiH, zajedno sa dva neidentifikovana pripadnika Armije BiH prisilili na seksualni odnos žensku osobu koja je bila u posjeti licu zatvorenom u zatvoru u Varešu. 

Bašić je nakon rata obavljao dužnost načelnika Odjeljenja za organizovani kriminal Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Prije nekoliko mjeseci mediji su objavili službenu zabilješku Državne agencije za istrage i zaštitu o tome da je direktor OBA Almir Džuvo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio da pokuša zaustaviti istragu protiv Bašića. 

Džuvo je tom prilikom Komšiću rekao da mu je Bašić priznao da je počinio silovanje, ali da je on, ipak, dobar momak i da ima velike zasluge za procesuiranje Zijada Turkovića.

Komšić je odbio Džuvinu molbu da se zauzme za Bašića.