{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH kategorično odbija sve optužbe za pristrasan rad

F
13.8.2007. u 17:00
0
0
Sud BiH kategorično odbija sve optužbe za pristrasan rad
0
Sud BiH kategorično odbija sve optužbe za pristrasan rad
Sud BiH izražava zabrinutost kontinuiranim i neargumentiranim napadima na njegov rad koje daju političari, a komentare predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika o radu pravosudnih institucija BiH, objavljenje u medijima 10. i 11. augusta, Sud ocjenjuje kao pokušaj pritiska na njegov rad i kategorično odbija bilo kakvu optužbu za selektivnost optuženih ili pristrasnost u svom radu.
"Iako Sud ne vodi statistike o etničkoj pripadnosti optuženih lica, jednostavan pregled presuda donesenih u predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala pred Sudom, koje su javne i dostupne svim građanima, pokazuje netačnost navoda Dodika o broju presuda, kao i o navodnom neprocesuiranju pripradnika određenih nacionalnosti", navodi se u sopćenju za javnost Suda BiH.

Dodaje se da Sud postupa po optužnicama koje podnosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nema kontrolu nad pokretanjem i vođenjem krivičnih istraga, niti može uticati na to ko će biti optužen. Nezavisnu i objektivnu odluku o bilo kojoj istrazi ili optuženju treba da donosi nadležni tužilac, a ne političari pritiskom putem javnih medija.

U suprotnom, navodi se u saopćenju, Sud može biti suočen sa optužnicama koje su podignute bez dovoljno dokaza i u kojima bi donošenje oslobađajućih presuda predstavljalo ogroman trošak za državni budžet i dovelo bi u pitanje povjerenje u rad organa gonjenja.

"Napadi političara i neosnovane optužbe pristrasnosti u pojedinim predmetima, izrečene bez i najosnovnije objektivne analize rada pravosudnog sektora, predstavljaju otvoreni pritisak na rad nezavisnih pravosudnih državnih organa, stvaraju neopravdano nepovjerenje i strah u očima građana i podrivaju rad cjelokupnog pravosudnog sistema", navodi se u saopćenju.

Ističe se da političari u Bosni i Hercegovini ne treba da se bave krivičnim postupcima, već treba da insistiraju na stvaranju i održanju preduslova za pravičan i efikasan rad svih pravosudnih institucija, koje su odgovorne građanima Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi i to da je Sud već više puta u svom radu bio predmet neosnovanih optužbi o pristrasnosti, usmjerenih uglavnom od političara. Ova institucija je svojim radom jasno dala do znanja da su svi osumnjičeni i optuženi jednaki pred zakonom, da nikome neće biti uskraćeno pravično suđenje, i da niko ne može imati povlašten tretman iz razloga svoje nacionalne ili druge pripadnosti. Ovo su principi od kojih ova institucija neće odstupiti u bilo kojim okolnostima i uprkos bilo kakvim pritiscima, navodi se.

"Sud je u više navrata odbio zahtjeve za prikupljanjem informacija o etničkoj pripadnosti optuženih lica kako od domaćih tako i od međunarodnih zvaničnika ili institucija. U kontekstu postupanja i odlučivanja u konkretnim predmetima takve informacije ne predstavljaju apslutno nikakav kriterij. Stav Suda ostaje da svi osumnjičeni za ratne zločine i druga kršenja humanitarnog prava, kao i za organizirani i međunarodni kriminal, treba da budu procesuirani pravično i u skladu sa njihovim pravima, na što nikako ne može utjecati njihova etnička ili drugu pripadnost", navodi se u saopćenju koje je potpisala predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: