BiH
0

Sud BiH kategorično odbija sve optužbe za pristrasan rad

FENA
Sud BiH izražava zabrinutost kontinuiranim i neargumentiranim napadima na njegov rad koje daju političari, a komentare predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika o radu pravosudnih institucija BiH, objavljenje u medijima 10. i 11. augusta, Sud ocjenjuje kao pokušaj pritiska na njegov rad i kategorično odbija bilo kakvu optužbu za selektivnost optuženih ili pristrasnost u svom radu.

"Iako Sud ne vodi statistike o etničkoj pripadnosti optuženih lica, jednostavan pregled presuda donesenih u predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala pred Sudom, koje su javne i dostupne svim građanima, pokazuje netačnost navoda Dodika o broju presuda, kao i o navodnom neprocesuiranju pripradnika određenih nacionalnosti", navodi se u sopćenju za javnost Suda BiH.

Dodaje se da Sud postupa po optužnicama koje podnosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nema kontrolu nad pokretanjem i vođenjem krivičnih istraga, niti može uticati na to ko će biti optužen. Nezavisnu i objektivnu odluku o bilo kojoj istrazi ili optuženju treba da donosi nadležni tužilac, a ne političari pritiskom putem javnih medija.

U suprotnom, navodi se u saopćenju, Sud može biti suočen sa optužnicama koje su podignute bez dovoljno dokaza i u kojima bi donošenje oslobađajućih presuda predstavljalo ogroman trošak za državni budžet i dovelo bi u pitanje povjerenje u rad organa gonjenja.

"Napadi političara i neosnovane optužbe pristrasnosti u pojedinim predmetima, izrečene bez i najosnovnije objektivne analize rada pravosudnog sektora, predstavljaju otvoreni pritisak na rad nezavisnih pravosudnih državnih organa, stvaraju neopravdano nepovjerenje i strah u očima građana i podrivaju rad cjelokupnog pravosudnog sistema", navodi se u saopćenju.

Ističe se da političari u Bosni i Hercegovini ne treba da se bave krivičnim postupcima, već treba da insistiraju na stvaranju i održanju preduslova za pravičan i efikasan rad svih pravosudnih institucija, koje su odgovorne građanima Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi i to da je Sud već više puta u svom radu bio predmet neosnovanih optužbi o pristrasnosti, usmjerenih uglavnom od političara. Ova institucija je svojim radom jasno dala do znanja da su svi osumnjičeni i optuženi jednaki pred zakonom, da nikome neće biti uskraćeno pravično suđenje, i da niko ne može imati povlašten tretman iz razloga svoje nacionalne ili druge pripadnosti. Ovo su principi od kojih ova institucija neće odstupiti u bilo kojim okolnostima i uprkos bilo kakvim pritiscima, navodi se.

"Sud je u više navrata odbio zahtjeve za prikupljanjem informacija o etničkoj pripadnosti optuženih lica kako od domaćih tako i od međunarodnih zvaničnika ili institucija. U kontekstu postupanja i odlučivanja u konkretnim predmetima takve informacije ne predstavljaju apslutno nikakav kriterij. Stav Suda ostaje da svi osumnjičeni za ratne zločine i druga kršenja humanitarnog prava, kao i za organizirani i međunarodni kriminal, treba da budu procesuirani pravično i u skladu sa njihovim pravima, na što nikako ne može utjecati njihova etnička ili drugu pripadnost", navodi se u saopćenju koje je potpisala predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.