{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH izrekao kaznu zatvora od 284 godine

F
FENA
29.7.2008. u 15:46
0
9
Sud BiH izrekao kaznu zatvora od 284 godine
0
Sud BiH izrekao kaznu zatvora od 284 godine
Sud BiH izrekao je danas kaznu dugotrajnog zatvora za sedmoricu od ukupno 11 optuženih u krivičnom predmetu "Kravica“ i proglasio ih krivim za djelo genocid.
Po 40 godina zatvora dobili su Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislava Medan, 38 godina zatvora dobio je Petar Mitrović, dok su Milenko Trifunović, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović dobili po 42 godine.

Sud BiH oslobodio je optužbe za genocid Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića, Milovana Matića, Miladina Stevanovića.

Ovoj četvorici ukida se mjera pritvora.

Optužnica je teretila 11 optuženih u predmetu "Kravica“ da su kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata između 10. i 19. jula 1995. godine počinili krivično djelo genocida, između ostalog i na način da su učestvovali u ubijanju više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka, muškaraca iz Srebrenice zatvorenih u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Ovo krivično djelo, kako ih je teretila optužnica, učinjeno je u sklopu širokog i sistematičnog napada Vojske i MUP-a RS-a na bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zono UN-a Srebrenica, sa zajedničkim planom djelomičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda.

U optužnici je navedeno da je Miloš Stupar djelovao u svojstvu komandanta Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milenko Trifunović u svojstvu komandira Trećeg voda „Skelani“ u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Brano Džinić u svojstvu specijalca policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, a Milovan Matić kao pripadnik Vojske RS-a.

Ostali optuženi djelovali su u svojstvu specijalaca i policajaca navedenog trećeg voda Skelani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: