BiH
0

Sud BiH izdao potjernicu za Senadom Šabićem

Klix.ba
Šabić i Miletić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šabić i Miletić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Senadom Šabićem nakon što se nije pojavljivao u postupcima pred ovim sudom.

Šabić, koji je optužen za davanje dara sutkinji Suda BiH Azri Miletić i pravosnažno osuđen za trgovinu drogom, bio je pod mjerom zabrane sastajanja s određenim osobama.

Početak suđenja Šabiću i drugim optuženim za korupciju u pravosuđu odgađan je dva puta u decembru prošle godine zbog njegovog nedolaska. Njegov branilac Husein Mušić tada je rekao da je njegov branjenik nedostupan na telefon i da ima posredne informacije da je našao posao u inozemstvu.

Šabić je nakon pokretanja istrage u ovom predmetu bio uhapšen krajem februara prošle godine, a poslije je pušten da se brani sa slobode. Šabić se nije pojavio pred Sudom BiH ni 6. novembra 2015. godine, kada mu je Apelaciono vijeće u drugom predmetu izreklo desetogodišnju kaznu zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge, javlja BIRN BiH.

Odbrana je tada navela da Šabić nije došao na presudu jer se ne osjeća dobro. Posljednji put on se u Sudu BiH pojavio 4. novembra prošle godine, na ročištu u predmetu u kojem je optužen s Azrom Miletić i Ramom Brkićem za primanje, odnosno davanje dara.

Prema optužnici, Brkić i Šabić su obećali Miletićki novčanu naknadu kako bi utjecali na ishod drugostepenog postupka u predmetu u kojem im je suđeno za trgovinu drogom i zloupotrebu položaja.