BiH
0

Sud BiH ipak nadležan u slučaju Ždrale

SRNA
Sud BiH potvrdio je nadležnost Suda i Tužilaštva BiH u predmetu protiv Đorđa Ždrala, kojeg optužnica tereti za ubistvo načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića - Mauzera, saznaje Srna nezvanično iz izvora u pravosuđu BiH.

Predmet bi trebalo da bude vraćen sudiji za prethodni postupak, koji će odlučivati o potvrđivanju optužnice.

Odluka o nadležnosti donesena je nakon što je Tužilaštvo BiH 20. avgusta podnijelo žalbu na rješenje Suda BiH od 18. avgusta kojim se Sud proglasio nenadležnim za vođenje krivičnog postupka u predmetu protiv Đorđa Ždrala.

U ovom rješenju Suda bilo je navodeno da je za postupanje u tom predmetu kao stvarno i mjesno nadležan Okružni sud u Bijeljini, na osnovu Zakona o sudovima u RS.

Đorđe Ždrale je uhapšen u Njemačkoj 17. januara, na osnovu Interpolove potjernice koju je Sud BiH raspisao za njim u septembru prošle godine zbog sumnje da je planirao i i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini. 

Pravosudnim organima BiH iz njemačkog zatvora u Vajterštatu izručen je 11. februara.

Iz Suda BiH ranije je rečeno da dalji pritvor Ždralu neće biti razmatran dok ne bude donesena konačna odluka o nadležnosti za ovaj predmet.