{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH djelimično potvrdio optužnicu za zločine u Konjicu

F
9.3.2018. u 17:15
32
32
Sud BiH djelimično potvrdio optužnicu za zločine u Konjicu
32
Sud BiH djelimično potvrdio optužnicu za zločine u Konjicu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja 13 osoba tereti za zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, te Senadina Ćibu optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon nesrpskog stanovništva sa područja Konjica i to ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela te drugih sela.

Ova djela su, kako se navodi, optuženi počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Prema Tužilaštvu BiH, oni su znali da su njihove radnje dio širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na ovom području.

"Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a zločini počinjeni tokom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti s navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo u decembru 2017. godine uz ovih 13 osoba, podiglo je optužnicu i protiv Seada Jusufbegovića.

U saopćenju Suda BiH Jusufbegović se ne spominje, a advokat Esad Fejzagić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da su odbačene optužbe protiv njega.

Fejzagić je također kazao da su bile odbačene i optužbe u odnosu na Senadina Ćibu, ali da je ta tačka nakon žalbe Tužilaštva BiH vraćena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: