Apelaciono odjeljenje
7

Sud BiH danas izriče drugostepenu presudu Jerku Ivankoviću-Lijanoviću i drugima

Er. M.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine za danas je zakazao izricanje drugostepene presude u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi kao grupa za organizovani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, te prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem privrednog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000,00 KM.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH. S druge strane, optuženim pravnim osobama "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Mi-MO" d.o.o. Mostar., "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg, "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg i "Kora-Fin" d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protivpravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine u koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi Jerko Ivanković-Lijanović, Slavo Ivanković-Lijanović i Jozo Ivanković-Lijanović i drugi.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optuženog Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo je, 30. maja 2019. godine, rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića.

Povodom žalbi, a primjenom člana 309. Zakona o krivičnom postupku BiH, i u odnosu na optužene Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Miroslava Čolaka, pravno lice "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg i pravno lice "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg, prvostepena presuda Suda BiH od 22. oktobra 2018. godine u osuđujućem dijelu je ukinuta, te je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.