Prodaja droge
9

Sud BiH: Četvorici dilera ukupno deset godina zatvora

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH proglasio je krivim Aleksu Krndiju, Srđana Krndiju, Petra Krndiju i Vojislava Žugića za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge i osudio ih na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i tri mjeseca.

Aleksa Krndija osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, dok je Srđanu Krndiji izrečena zatvorska kazna u trajanju od 15 mjeseci.

Petar Krndija i Vojislav Žugić osuđeni su na po godinu dana zatvora.

Presudu je donio sudija za prethodno saslušanje nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Iz Suda BiH je saopšteno da će svim optuženim u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Optuženi su proglašeni krivim je su, kako se navodi u presudi, od novembra 2016. do augusta 2017. godine kao organizovana grupa, kojom je rukovodio Aleksa Krndija, vršili međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, uvoz i izvoz, te slanje i isporuke heroina, marihuane i kokain sa područja BiH na teritoriju Srbije, kao i iz Srbije u BiH.

Od Alekse Krndije droga se trajno oduzima, a o visine nadoknade troškova sudskog postupka, Sud će odlučiti posebnim rješenjem, po pribavljanju potrebnih podataka.

Sud je donio i rješenje kojim je Aleksi Krndiji produžen pritvor koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do nove odluke Suda.