{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića

22.4.2013. u 22:28
477
74
Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića
477
Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića
Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH u stanu čiju je izgradnju sufinansirao borački fond (Foto: CIN)
Kako saznaje Federalna televizija, Sud BiH blokirao je nepokretnu imovinu bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.
Pravosnažno rješenje o blokadi imovine doneseno je krajem prošle sedmice, i njime je obuhvaćeno 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime.

Tržišna vrijednost blokirane imovine iznosi 1,5 miliona maraka. Uglavnom je riječ o nekretninama u zanatskom centru Stakleni grad.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Čaušević je tokom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u blizini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka. Jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora također u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.

Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, njihova vrijednost je oko 221.000 maraka. Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.

Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.

Kemala Čauševića istražni organi godinama dovode u vezu s organiziranim kriminalom. Jedan od prvih ljudi koji su progovorili o sumnjivim Čauševićevim poslovima je Edin Cernica, bivši šef Carinske ispostave u Sarajevu. Upravo zbog toga je i bio smijenjen.

Cernica je sve dokumente dostavio Tužilaštvu BiH koje godinama vodi istragu o poreznim i carinskim malverzacijama. Rezultat te istrage je bila i prošlogodišnja akcija BOSS, tokom koje su pripadnici SIPA-e uhapsili Anesa Sadikovića, poznatog švercera tekstilom, koji je bio u direktnoj vezi sa Čauševićem. Istražni organi sada sumnjaju da je Kemal Čaušević dozvoljavao uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe. Uglavnom se radilo o robi iz Kine i Turske, gdje bi, prema policijskim informacijama, Kemal Čaušević mogao imati još nekretnina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: