{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića

22.4.2013. u 22:28
477
74
Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića
477
Sud BiH blokirao nepokretnu imovinu Kemala Čauševića
Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH u stanu čiju je izgradnju sufinansirao borački fond (Foto: CIN)
Kako saznaje Federalna televizija, Sud BiH blokirao je nepokretnu imovinu bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.
Pravosnažno rješenje o blokadi imovine doneseno je krajem prošle sedmice, i njime je obuhvaćeno 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime.

Tržišna vrijednost blokirane imovine iznosi 1,5 miliona maraka. Uglavnom je riječ o nekretninama u zanatskom centru Stakleni grad.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Čaušević je tokom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u blizini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka. Jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora također u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.

Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, njihova vrijednost je oko 221.000 maraka. Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.

Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.

Kemala Čauševića istražni organi godinama dovode u vezu s organiziranim kriminalom. Jedan od prvih ljudi koji su progovorili o sumnjivim Čauševićevim poslovima je Edin Cernica, bivši šef Carinske ispostave u Sarajevu. Upravo zbog toga je i bio smijenjen.

Cernica je sve dokumente dostavio Tužilaštvu BiH koje godinama vodi istragu o poreznim i carinskim malverzacijama. Rezultat te istrage je bila i prošlogodišnja akcija BOSS, tokom koje su pripadnici SIPA-e uhapsili Anesa Sadikovića, poznatog švercera tekstilom, koji je bio u direktnoj vezi sa Čauševićem. Istražni organi sada sumnjaju da je Kemal Čaušević dozvoljavao uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe. Uglavnom se radilo o robi iz Kine i Turske, gdje bi, prema policijskim informacijama, Kemal Čaušević mogao imati još nekretnina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: