{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru

S
23.3.2012. u 14:36
0
7
Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru
0
Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru
Sud BiH je donio Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom suda i saradnji sa zajednicom, prema kojem mediji sa suđenja mogu dobiti deset minuta snimka u audio ili video formi, što znači da se svjedočenja žrtava i svjedoka više neće moći čuti u elektronskim medijima.
"Po ubrzanoj proceduri predviđenoj ovim članom, Sud će izdavati audio ili videozapise suđenja u trajanju od deset minuta, prethodno anonimizirane i redigovane, u skladu sa odlukom sudije, odnosno predsjedavajućeg Sudskog vijeća", navedeno je u Pravilniku, prenosi Birn.

Svjedočenja žrtava, kao i drugih svjedoka, više neće moći biti emitovana u elektronskim medijima. Također, onemogućeno je i pravljenje specijaliziranih emisija, kako radijskih, tako i televizijskih. Jedina mogućnost je, kako je navedeno u Pravilniku, da Sud BiH osmišlja koncepciju i sadržaj te realizuje emisije u saradnji sa Javnim RTV servisom, dok ostali mediji nisu spomenuti.

“Odjeljenje za informisanje, u saradnji sa Komisijom za informisanje, učestvuje u osmišljavanju koncepcije i sadržaja emisije te u saradnji sa odgovarajućim odjeljenjem Suda radi na pripremi redovnih paketa informacija, videomaterijala i relevantnih dokumenata”, navedeno je u Pravilniku u vezi sa izradom specijalizirane emisije.

Uz pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama, Sud BiH je donio "Upute o načinu anonimizacije sudskih odluka, audio ili videozapisa ročišta i drugog informativnog sadržaja.

Prema toj uputi, imena i prezimena se navode inicijalima (naprimjer, umjesto Pero Perić treba navesti P.P.), kao i naziva institucija, preduzeća, agencija. Tako da, ako se spominje Ministarstvo pravde, samo će stajati Ministarstvo, a ako je riječ o Sarajevo osiguranju d.d., bit će navedeno će S.o.d.d.

Također, štite se i nazivi općina, pa ako je u pitanju Općina Livno, bit će navedeno samo Općina L. i slično.

Prema uputi o načinu anonimizacije, bit će zaštićeni brojevi pasoša, vozačkih isprava, registarskih oznaka, datum rođenja...

Iako je Sud BiH donio Pravilnik o ostvarivanju pristupa inofrmacijama i Uputu o anonimizaciji, nema objašnjenja zašto je to urađeno.

Početkom februara, a u skladu sa internom odlukom Tužilaštva BiH, je zabranjeno izdavanje potvrđenih optužnica javnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: