{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru

S
Sarajevo-x.com
23.3.2012. u 14:36
0
7
Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru
0
Sud BiH bez objašnjenja uvodi cenzuru
Sud BiH je donio Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom suda i saradnji sa zajednicom, prema kojem mediji sa suđenja mogu dobiti deset minuta snimka u audio ili video formi, što znači da se svjedočenja žrtava i svjedoka više neće moći čuti u elektronskim medijima.
"Po ubrzanoj proceduri predviđenoj ovim članom, Sud će izdavati audio ili videozapise suđenja u trajanju od deset minuta, prethodno anonimizirane i redigovane, u skladu sa odlukom sudije, odnosno predsjedavajućeg Sudskog vijeća", navedeno je u Pravilniku, prenosi Birn.

Svjedočenja žrtava, kao i drugih svjedoka, više neće moći biti emitovana u elektronskim medijima. Također, onemogućeno je i pravljenje specijaliziranih emisija, kako radijskih, tako i televizijskih. Jedina mogućnost je, kako je navedeno u Pravilniku, da Sud BiH osmišlja koncepciju i sadržaj te realizuje emisije u saradnji sa Javnim RTV servisom, dok ostali mediji nisu spomenuti.

“Odjeljenje za informisanje, u saradnji sa Komisijom za informisanje, učestvuje u osmišljavanju koncepcije i sadržaja emisije te u saradnji sa odgovarajućim odjeljenjem Suda radi na pripremi redovnih paketa informacija, videomaterijala i relevantnih dokumenata”, navedeno je u Pravilniku u vezi sa izradom specijalizirane emisije.

Uz pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama, Sud BiH je donio "Upute o načinu anonimizacije sudskih odluka, audio ili videozapisa ročišta i drugog informativnog sadržaja.

Prema toj uputi, imena i prezimena se navode inicijalima (naprimjer, umjesto Pero Perić treba navesti P.P.), kao i naziva institucija, preduzeća, agencija. Tako da, ako se spominje Ministarstvo pravde, samo će stajati Ministarstvo, a ako je riječ o Sarajevo osiguranju d.d., bit će navedeno će S.o.d.d.

Također, štite se i nazivi općina, pa ako je u pitanju Općina Livno, bit će navedeno samo Općina L. i slično.

Prema uputi o načinu anonimizacije, bit će zaštićeni brojevi pasoša, vozačkih isprava, registarskih oznaka, datum rođenja...

Iako je Sud BiH donio Pravilnik o ostvarivanju pristupa inofrmacijama i Uputu o anonimizaciji, nema objašnjenja zašto je to urađeno.

Početkom februara, a u skladu sa internom odlukom Tužilaštva BiH, je zabranjeno izdavanje potvrđenih optužnica javnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: