BiH
0

Sud BiH: Apelaciono vijeće izreklo presudu u predmetu Milijana Obrenović i drugi

FENA
Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Milijana Obrenović i drugi, danas je izreklo presudu i oglasilo krivim Gorana Novakovića, Milijanu Obrenović i Anđelka Jovića za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Sud je optuženom Goranu Novakoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, Milijani Obrenović u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, a Anđelku Joviću u trajanju od šest mjeseci. Optuženi Milan Jovanović je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo krivotvorenja službene isprave. U izreci presude se, između ostalog, navodi da su optuženi Obrenović, Novaković i Jović krivi što su, od 15. septembra 2005. godine do 19. januara 2006. godine, u svojstvu uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Carinska ispostava Brčko, prilikom obavljanja dužnosti na graničnom prijelazu Brčko, u deset navrata lažno prijavili da je kamion bio prazan, iako je prevozio sirovu kafu.

U presudi se također navodi da je Milan Papić, u svojstvu direktora preduzeća “Red Star” d.o.o. Bileća i “Pami Trade” d.o.o. Nikšić, Republika Crna Gora, sklopio ugovor o kupovini sirove kafe sa preduzećem “STR INC” - Inman - SC - Sjedinjene Američke Države. U namjeri da pri uvozu sirove kafe izbjegne plaćanje carina i drugih pristojbi koje se plaćaju prilikom uvoza robe, Milan Papić se dogovorio sa vozačem preduzeća “Pavgord” da prevozi sirovu kafu od luke Koper, Republika Slovenija do neutvrđenih destinacija u BiH, preko graničnog prijelaza Brčko, kojom prilikom su optuženi Novaković, Obrenović i Jović lažno prijavljivali da je kamion prazan. Na taj način budžet BiH je oštećen za iznos od 464.445,75 KM, čime je Goran Novaković počinio predmetno krivično djelo pod tačkama 1, 3 i 6 optužnice, Milijana Obrenović pod tačkama 2, 5, 7, 8, 9 i 10, a Anđelko Jović pod tačkom 4 optužnice.

Sud je u odnosu na optuženog Novakovića odbio tačke optužnice 2, 4, 5, 7, 8, 9 i 10, u odnosu na optuženu Obrenović odbio tačke optužnice 4 i 6, te u odnosu na optuženog Jovića odbio tačke optužnice 2, 3, 5, 6, 7 i 8.

Optuženi Milan Jovanović je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave tako što je dana 31. marta 2006. godine na graničnom prijelazu Brčko, između R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u svojstvu carinika - saradnika UIO BiH - Carinske ispostave Brčko, u namjeri da se prikrije stvarni pregledač robe, originalni primjerak JCI sa upisanim brojem procjene, uništio, te naknadno odštampao novi nacrt JCI koji je priložio uz ostalu dokumentaciju koja je pratila uvoz sirove kafe, saopćeno je iz Suda BiH.