BiH
0

Sućeska: Cilj mi je da nađem sina, da smirim dušu i njegovu i svoju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Međunarodni dan nestalih za Amira Sućesku iz sela Presjeka, u čuvenoj Župi višegradskoj, pitomom kraju pored Drine, je kao i svaki drugi dan, prepun tuge i bola za sinom Salkom za čijim posmrtnim ostacima još traga, ali i za komšijama koji su stradali u periodu od 1992. 1995. godine i za njima se još traga.

Zagazio je Amir u osmu deceniju života, iscrpilo ga je traganje ali, kaže, dok je živ neće prestati tražiti.

"Moj sin je imao 22 godine, otišao je bez ičega. Meni je cilj da nađem svoga sina. Da smirim dušu, i njegovu i svoju, da ga sahranim onako kako je to red. Tragat ću dok sam živ, nada ne umire", kazao je sa suzama u očima danas novinarima u Sarajevu.

Amirov sin je završio fakultet u Sarajevu, bio među najboljim studentima. Nema dana da ne pomisli na njega. U selu živi sa ženom koja ima 71 godinu. Nije im lako ali ne žele napustiti kuću, sve zarad sjećanja na mrtvog sina. U znak sjećanja na sve stradale stanovnika tog malog mjesta podignuta je u selu i hair-česmu gdje se uče dove pred njihove duše.

Amir Sućeska prisustvovao je danas, na Trgu djece Sarajeva, zajedno s drugim porodicama nestalih i predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

Postavljene su siluete koje simboliziraju nestale osobe, a volonteri i porodice nestalih informirali su stanovništvo o naporima koji se ulažu u cilju pronalaska nestalih ali i pozvali nosioce vlasti da ubrzaju proces pronalaska.