BiH
0

Subašić: „Škorpione“ je trebalo osuditi najmanje na doživotnu robiju

FENA
Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ smatra da je Vijeće za ratne zločine u Beogradu trebalo petoricu pripadnika formacije „Škorpioni“ osuditi „najmanje na doživotnu robiju“.

„Cijeli svijet je vidio šta su 'Škorpioni' uradili i trebalo ih je osuditi najmanje na doživotnu robiju, ali, i da su dobili smrtnu kaznu, bilo bi to malo za ono što su uradili nevinoj djeci“, izjavila je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, komentirajući današnju presudu Vijeća za ratne zločine u Beogradu petorici pripadnika formacije „Škorpioni“ za ratni zločin strijeljanje šestorice srebreničkih Bošnjaka u julu 1995.

„Mislim da su danas majke koje su gledale kako ubijaju njihovu djecu ponovno doživjele genocid i ubijanje svojih duša“, kazala je Subašić.

Ona je naglasila da se majke danas osjećaju i tužno i ružno.

„Dvanaest godina tražimo pravdu, a evo kako smo je dobili ovom presudom 'Škorpionima'. Mislim da nikad pravda neće biti zadovoljena bar toliko da žrtve više ne budu ponižene na najgori način, kao što smo i ponižene“, izjavila je Subašić za Fenu.

Pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu izrečena je danas presuda petorici pripadnika formacije "Škorpioni" za strijeljanje šestorice Bošnjaka u Trnovu 1995.

Komandant te jedinice Slobodan Medić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i Branislav Medić. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina, javio je B92. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je s umišljajem izvršio zločin.