BiH
0

Subašić: Razočarana sam ekshumacijom i identifikacijom u 2007. godini

FENA
Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić izjavila je za Fenu kako je razočarana brojem ekshumiranih i identifikovanih žrtava u 2007. godini te da više tih procesa očekuje u 2008. godini.

"Razočarana sam 2007. godinom, jer sam mislila da će biti izvršeno bar malo više ekshumacija i identifikacija. Međutim, u 2007. godini je politika ušla u Haški tribunal, u Sud za ratne zločine u BiH i u naše predstavnike koji se nisu htjeli baviti onim što su nam obećali, nego su se bavili baš politikom“, kazala je Subašić.

Razočarenje je izrazila i zbog presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, kao i zbog izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o tome da se Miloševiću neće ni posthumno suditi, a isto tako ni u slučaju smrti Karadžića i Mladića.

Subašić smatra da će u 2008. godini biti manje rada nego u 2007.

"Kako idu dani, minute i sekunde vidim da naši najmiliji ostaju samo nama na brigu, samo nama koji smo ih izgubili. Molim dragog Allaha da pronađem kosti svoga sina i smirim svoju dušu i svoje osjećaje“, kazala je.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ izrazila je na kraju 2007. godine očekivanje da u 2008. počne sudski proces po tužbi preživjelih žrtava protiv UN-a i holandske vlade te da iza te tužbe stanu država BiH, političari i pojedinci.

"Želimo ostvariti svoje pravo, jer Srebrenica se nije slučajno desila, zna se ko je kriv“, naglasila je Subašić.