BiH
0

Suad Kapić oslobođen optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

FENA
Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić izreklo je danas oslobađajuću presudu u predmetu protiv Suada Kapića Hodže koga je optužnica Tužilaštva BiH teretila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kapić je bio optužen da je kao pripadnik 517. brigade 5. korpusa Armije BiH, tokom operacije "Sana", učestvovao 18. septembra 1995. godine u zarobljavanju šest pripadnika Vojske RS-a u rejonu sela Dabar, općina Sanski Most, te da je hicima iz vatrenog oružja ubio tri zarobljenika i naredio da se ubije još jedan teško ranjeni zarobljenik.

U obrazloženju koje je pročitao sudija Jukić navodi se da sudu nije predočen nijedan dokaz da je Kapić učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske RS-a. Zatim, svjedoci su događaje opisivali na različite načine, a dvojica preživjelih zarobljenika Milovan Mastikosa i Dragan Strupar dali su iskaze koji nisu potkrijepljeni materijalnim dokazima i koji su bili u suprotnosti s dokazima koje su davali pripadnici Armije BiH.

Svjedok dr. Mile Šolaja, koji je vršio obdukciju ubijenih neposredno nakon ubistva, svjedočio je da su oni imali višestruke rane od uboda, uključujući ubode u predjelu srca i rez oko vrata, dok je u optužnici navedeno da su ubijeni iz vatrenog oružja.

Sud nije mogao van svake razumne sumnje ustanoviti da su se događaji odvijali kao što su navedeni u optužnici, dok se u iskazima koje su preživjeli davali u CJB Banja Luka oni nisu sjećali izgleda optuženog. Iako su oni na sudu pokazali na Kapića, sud to nije mogao prihvatiti kao prepoznavanje, a Tužilaštvo je propustilo izvršiti prepoznavanje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.