BiH
0

Suad Kapić izjasnio se da nije kriv

FENA
Suad Kapić, kojeg optužnica tereti za ratni zločin protiv zarobljenika na području Sanskog Mosta, izjasnio se danas na Sudu BiH u Sarajevu da nije kriv.

Prema navodima optužnice, Kapić je kao pripadnik 3. bataljona 517. cazinske brigade 5. korpusa Armije RBiH u okviru vojne operacije "Sana 95." u septembru 1995., postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Navodno je 18. septembra 1995. s drugim vojnicima Armije RBiH sudjelovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske RS-a u rejonu sela Dabar, da bi nakon razoružavanja i vezanja zarobljenika trojicu, Gorana Šućura (1971.), Slavišu Đukića (1974.) i Duška Čukovića (1958.), ubio, a Radovana Mudrinića (1969.) teško ranio, poslije čega je jednom neidentificiranom vojniku naredio da ranjenog Mudrinića usmrti, što je taj i učinio.

Sud BiH je optužnicu u predmetu Suad Kapić potvrdio 19. oktobra.

Optuženi je danas negirao navod iz optužnice da mu je nadimak Hodža, te naglasio da je njegov nadimak Suka.

Suad (Mujo) Kapić rođen je 31. jula 1975. u Cazinu. Bošnjak je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Slobode je lišen 20. septembra 2007. i nalazi se u pritvorskoj jedinici u Doboju.