BiH
44

Suad Džindo i Džemal Dragolj optuženi za malverzacije u Centru Skenderija

Piše: N. J.
Suad Džindo (Foto: Oslobođenje)
Suad Džindo (Foto: Oslobođenje)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora KJP "Centar Skenderija" Suada Džinde i direktora marketinga tog preduzeća Džemala Dragolja.

Džindo je u osam tačaka optužen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok je Dragolj optužen za isto djelo u dvije tačke optužnice.

U tački 1. opisano je kako je Džindo u aprilu 2008. pokušao kupiti namještaj za sebe u iznosu većem od 15.000 KM preko Centra Skenderija. Nadalje, opisano je kako je Džindo oštetio Centar Skenderija za više od 31.000 KM prilikom organizovanja predstave Stranglers u plesnoj dvorani Centra. Također je optužen i za kršenje zakona kod zaključivanja ugovora o vršenju povremenih ugostiteljskih poslova u Domu mladih sa direktorom društva Prolux d.o.o. Sarajevo.

Navodi se i kako je mimo zakona zaključivao ugovore o djelu sa FK Bosna Sarajevo, čiji je bio predsjednik, kao i sa nogometašima toga kluba, pri čemu je oštetio preduzeće za više od 330.000 KM. Džindo se tereti i da je koristeći debitnu karticu namijenjenu za plaćanje obaveza, reprezentacije i slično, a koje je plaćao Centar Skenderija, propustio pravdati račune te oštetio Centar za više od 6.000 KM. Također, preduzeće je, prema optužnici, oštetio za blizu 20.000 KM tako što je propustio izvršiti kontrolu da li je utrošen materijal koji je trebalo dostaviti društvo Geneco.

U optužnici, u tačkama 7. i 8., je navedeno i da su Džindo i Dragolj i zajedno oštetili Centar Skenderija, ali i budžet BiH.

Tužilaštvo u optužnici predlaže da se optuženi obavežu na isplatu protupravno pribavljene imovinske koristi i pričinjene štete.