{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji

F
3.7.2007. u 10:50
0
0
Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji
0
Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji
Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, na poziv austrijskog Saveznog ministra za unutarnje poslove Gunthera Plattera boravit će u Beču 4. i 5. jula na sastanku predstavnika država potpisnica Konvencije o policijskoj suradnji zemalja jugoistočne Europe.
Konvencija je potpisana 5. maja 2006. godine tokom austrijskog predsjedanja Evropskom unijom koja je i inicijator zaključivanja ovog multilateralnog sporazuma. Države potpisnice Konvencije su osim Bosne i Hercegovine, Republika Makedonija, Republika Moldavija, Rumunjska i tadašnja Držvna zajednica Srbija i Crna Gora.

Konvencija o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope predstavlja jedinstven pravni okvir za regionalnu policijsku saradnju. Konvencija će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH budući da je postupak ratifikacije okončan u našoj zemlji.

Cilj sastanka u Beču, kojem je domaćin austrijski ministar unutranjih poslova, je dogovor za provedbu Konvencije kojom su predviđeni različiti oblici suradnje između policija u regiji kao što je razmjena informacija radi spriječavanja, rješavanja i istraživanja svih oblika kaznenih djela, posebno organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, suradnja u programima zaštite svjedoka, formiranje zajedničkih istražnih timova, mješovitih patrola uz granicu, upućivanje oficira za vezu i drugih oblika policijske saradnje.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici međunarodnih organizacija: EUROPOL-a, DCAF-a, OSCE-a kao i Evropske komisije koji će biti uključeni u implementaciju Konvencije, najavljeno je iz Krešićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: