{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji

F
3.7.2007. u 10:50
0
0
Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji
0
Stvoren pravni okvir za jačanje policijske saradnje u regiji
Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, na poziv austrijskog Saveznog ministra za unutarnje poslove Gunthera Plattera boravit će u Beču 4. i 5. jula na sastanku predstavnika država potpisnica Konvencije o policijskoj suradnji zemalja jugoistočne Europe.
Konvencija je potpisana 5. maja 2006. godine tokom austrijskog predsjedanja Evropskom unijom koja je i inicijator zaključivanja ovog multilateralnog sporazuma. Države potpisnice Konvencije su osim Bosne i Hercegovine, Republika Makedonija, Republika Moldavija, Rumunjska i tadašnja Držvna zajednica Srbija i Crna Gora.

Konvencija o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope predstavlja jedinstven pravni okvir za regionalnu policijsku saradnju. Konvencija će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH budući da je postupak ratifikacije okončan u našoj zemlji.

Cilj sastanka u Beču, kojem je domaćin austrijski ministar unutranjih poslova, je dogovor za provedbu Konvencije kojom su predviđeni različiti oblici suradnje između policija u regiji kao što je razmjena informacija radi spriječavanja, rješavanja i istraživanja svih oblika kaznenih djela, posebno organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, suradnja u programima zaštite svjedoka, formiranje zajedničkih istražnih timova, mješovitih patrola uz granicu, upućivanje oficira za vezu i drugih oblika policijske saradnje.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici međunarodnih organizacija: EUROPOL-a, DCAF-a, OSCE-a kao i Evropske komisije koji će biti uključeni u implementaciju Konvencije, najavljeno je iz Krešićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: