BiH
0

"Stvari iste kao i prije presude Međunarodnog suda pravde"

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" ocjenjuju da nakon godinu dana od presude Međunarodnog suda pravde u Haagu u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore preživjele žrtve genocida na čijim se životnim pričama temeljio ovaj slučaj ne vide nikakvu korist od ove presude ili njen efekat na bilo koga.

-Stvari su kao i prije godinu, ali i kao prije 10 godina. Mi se još suočavamo s velikim nepravdama. Ne poštuju se naša osnovna ljudska prava. Još čekamo posmrtne ostatke naših najmilijih, saopćeno je iz ovog udruženja.

U Udruženju napominju da se oni koji su zvjerski mučili i ubijali njihove najmilije danas ne osjećaju krivim, već se naprotiv ponose svojim zlodjelima.

S druge strane institucije BiH su apsolutno zaboravile na preživjele žrtve i još važnije na njihove probleme. Spominju ih samo kada su im potrebni u političkim igrama i dijalozima.

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" navode da se sada u susjednoj Srbiji, koja je u ovom predmetu osuđena da nije spriječila genocid, ljudi pozivaju na međunarodna prava, na koja se i preživjele žrtve genocida u BiH pozivaju svih ovih godina.

-Čini se da ni njih niko ne čuje baš kao i nas. A možda im je oduzimanje Kosova, kazna za sva zlodjela, smatraju u ovom udruženju i dodaju da svijet treba da kazni odgovorne za genocid na pravi način.

"Majke enklave Srebrenica i Žepa" ističu da će, ako niko ne može provesti presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu, pravda doći, jer se s lošim djelima iz prošlosti ne može naprijed u svjetliju budućnost.