BiH
0

Stvaranje uslova za uspostavljanje Agencije za lijekove

SRNA
Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o prihvatanju Sporazuma o stvaranju uslova za uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sporazumom se regulišu međusobna prava i obaveze Vijeća ministara BiH, vlada Republike Srpske i Federacije BiH u pogledu stvaranja uslova za uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U skladu sa ovim sporazumom, koji će zaključiti Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dužna je da preuzme zaposlene Agencije za lijekove RS, Zavoda za kontrolu lijekova FBiH i Sektora za farmaciju Federalnog ministarstva zdravstva. 

 Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović imenovaće komisiju koja će u ovim entitetskim institucijama u roku od 15 dana izvršiti popis sredstava, obaveza i potraživanja, arhive predmeta koji su u toku i broj zaposlenih.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o preduzetim aktivnostima u vezi sa pojavom virusa gripa A (H1N1).

 U slučaju pojave virusa gripa A na teritoriji BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestiće Vijeće ministara BiH o novonastaloj situaciji, kao i o dodatno preduzetim aktivnostima u skladu sa promjenom epidemiološke situacije na terenu, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.