Stvaranje jedinstvene baze podataka o nekretninama u BiH

F
FENA
9.12.2008. u 18:42
0
1
Stvaranje jedinstvene baze podataka o nekretninama u BiH
0
Stvaranje jedinstvene baze podataka o nekretninama u BiH Banja Luka
Na sjednici Upravnog odbora Projekta zemljišne administracije BiH, održanoj u utorak u Banjoj Luci, dogovoreno je da bude formirana komisija koja će raditi na primopredaji zemljišno-knjižnih podataka između nadležnih institucija radi stvaranja jedinstvene baze podataka.
Direktor Federalne uprave za geodetsko-imovinsko pravne poslove Željko Obradović pojasnio je da je cilj projekta usaglašavanje podatka između zemljišnih knjiga, katastra i stanja na terenu kako bi korisnici imali brzu i kvalitetnu uslugu o svojim nekretninama.

On je potvrdio u izjavi novinarima nakon sjednice da je razgovarano o planu aktivnosti za narednu godinu, a prioritet će biti na pitanjima zemljišnih knjiga i katastra, digiatalizaciji podataka u zemljišnoj knjizi i katastru, te podršci radnim i stručnim grupama pri projektu Svjetske banke.

Obradović je kazao i da su četiri institucije koje čine Upravni odbor dobile su 5,4 miliona eura kao tehičku podršku projektima iz oblasti zemljišne administracije u BiH, koji bi trebalo da se realizuje u naredne tri godine.

Direktor Uprave za geodetske i imovinko-pravne poslove RS-a Tihomir Gligorić smatra da je potrebno brzo pripremiti i informacijski sistem katastra, precizirajući da je Vlada RS-a već usvojila stratešku studiju informacijskih tehnologija za katastar, a da je u FBiH izabran konsultant za taj posao.

Upravni odbor Projekta zemljišne administracije BiH čine predstavnici ministarstava pravde FBiH i RS-a, dvije entietske uprave za geodetsko-imovinske poslove i predstavnici donatora iz Švedske, Austrije i Njemačke.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: