Sud BiH odredio pretres
0

Stuparu ukinuta presuda kojom je kažnjen na 40 godina zatvora

FENA
Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu za 11 pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, određujući održavanje ponovnog suđenja jednom od njih, a smanjivši kazne šestorici, javio je BIRN-Justice Report.

Prema pravosnažnoj presudi, šestorica optuženih su proglašena krivima za “pomaganje pri činjenju krivičnog djela genocida”, pa su im kazne smanjene u odnosu na prvostepenu presudu. Milovanu Matiću Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajuću presudu, dok je Milošu Stuparu ukinuta presuda i postupak vraćen na ponovno suđenje.

Za Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića i Mladena Stevanovića, koji su prvostepenom presudom oslobođeni krivice, Tužilaštvo BiH nije ulagalo žalbe. Svih 11 optuženih se teretilo za učešće u strijeljanju više od 1.000 Bošnjaka u selu Kravica, općina Bratunac, počinjenom 13. jula 1995. godine, nakon pada UN-ove zaštićene zone Srebrenica.

Desetorica optuženih bili su pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, kojim je komandovao Miloš Stupar, dok je Milovan Matić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema drugostepenoj presudi Suda BiH, Petru Mitroviću je kazna smanjena za 10 godina, pa je osuđen na 28 godina zatvora zbog “pomaganja pri činjenju krivičnog djela genocida”.

Za Miloša Stupara, koji je osuđen na 40 godina zatvora, drugostepenom presudom je utvrđeno da je “učinjena povreda postupka koja je rezultirala i sumnjom u pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja”, zbog čega je Sud odlučio da mu se ponovo sudi pred Apelacionim vijećem.

Žalbe odbranâ optuženih Milenka Trifunovića, Brane Džinića i Aleksandra Radovanovića, koji su prvostepenom presudom osuđeni na 42 godine, te Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana, koji su osuđeni na 40 godina zatvora, djelimično su uvažene, i presuda je preinačena.

Za ove optužene je Apelaciono vijeće našlo da su počinili krivično djelo genocida “kao pomagači”, ali da “nisu postupali s genocidnom namjerom”, te su im kazne smanjene.

Trifunović je osuđen na dugotrajni zatvor u trajanju od 33 godine, dok su Brano Džinić i Aleksandar Radovanović osuđeni na dugotrajni zatvor u trajanju od 32 godine. Slobodan Jakovljević i Branislav Medan su pravosnažno osuđeni na 28 godina zatvora.